Park x park
amsterdam

schoon regenwater weggooien behoort tot het verleden.

Stedelijke verdichting en het veranderende klimaat laat ons inzien dat we steden slimmer moeten inrichten. In veerkrachtige steden wordt water erkend als hulpbron en niet gezien als last. We maken regenwater onderdeel van de oplossing door het een plek te geven in de stad en ermee te bouwen. Zo minimaliseren we overlast en creëren we gezond groen, koelende terrassen en verbouwen we verse groenten & kruiden in onze tuinen en op onze daken.

Duizend jaar geleden bestond het Marineterrein in Amsterdam vooral uit water. ‘Amsterdam’, zoals het later zou heten, begon met een nederzetting bij rivier de Amstel. Water was hier van groot belang; voorgewassen, voor vee en dus voor de mens. Eeuwen later vond men in water en zeevaart een belangrijke inkomstenbron en de stad groeide uit tot belangrijke havenstad. De scheepswerven vestigden zich en oorlogsschepen werden bevoorraad vanuit ‘Lands Zeemagazijn, het huidigeScheepvaartmuseum. In de zeventiende eeuw was het volkomen normaal om regenwater op te vangen. Zo ging het regenwater via het dak van het gebouw dooreen buizenstelsel naar reservoirs onder de binnenplaats, waar je vandaag de dag de kelder en toiletten vindt. Zo konden zeevaarders vele tonnen water meenemen aan boord voor maandenlange zeereizen.  Water en de stad zijn nog steeds onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo laten we zien hoe we ook vandaag de dag bewust met regenwater om kunnen gaan. Onder beide Park x Park vlakken wordt regenwater direct opgeslagen en opnieuw gebruikt. Onder de tuin vangen we water op waardoor de kruiden, geplant door het Scheepvaartmuseum, goed kunnen groeien. Onder het tweede vlak gebruiken we het opgeslagen regenwater om het kunstgras te koelen en tonen we aan dat we eindeloos kunnen bouwen op water.

Jong geleerd

is oud gedaan

Hoe plantjes en groenten groeien leer je het beste in een echte omgeving en om die reden brengen het scheepvaartmuseum en Rainup het Park x Park project naar school! Niet alleen smaken groenten en kruiden uit eigen tuin het lekkerst, we leren kinderen over de werking van de natuur en dat hier alles met elkaar samenhangt.
Daarom doneren wij bij aanvang van dit project tien regenwater bergende moestuinen aan verschillende basisscholen in Amsterdam!

koelend kunstgras terras

het terras

Waterniveau
30
mm /
509,3
Liter
Bodemvocht
92,3
%
Bodemtemperatuur
13,46
°

Laatste waarneming:

30-5-2023 23:08:58

waterbergende kruidentuin

de kruidentuin

Waterniveau
76
mm /
877,8
Liter
Bodemvocht
53,78
%
Bodemtemperatuur
13,6
°

Laatste waarneming:

30-5-2023 23:08:58

water verbindt werelden

Het scheepvaartmuseum

Ontstaan vanuit de missie van het museum om uit passie voor en historische relatie met ‘het water’ verbindingen tot stand te brengen belichten we uitdagingen omtrent het veranderende klimaat. We minimaliseren onze ecologische impact en geven terug aan de aarde door middel van het deelnemen aan duurzame acties en initiatieven en het verwezenlijken van bewustwording in de wereld om ons heen.

Build, play, grow,
walk on water

Rainup

Wereldwijd staan steden voor grote uitdagingen op het gebied van klimaatverandering. Regenwater is een essentiële hulpbron en speelt een belangrijke rol in de realisatie van veerkrachtige, gezonde steden. Regenwater weggooien behoort tot het verleden. Samen met technologie partners in de wereld van waterbeheer ontwikkelt Rainup producten die jou thuis laten bouwen met water, van dak tot tuin.

bouwen met regenwater op het Marineterrein

Waterbergende fundering van 100% gerecycled materiaal

Capillair irrigatie systeem voor hergebruik van regenwater

Capillair textiel voor het gelijkmatig verspreiden van water

Per vierkante meter slaan we 60 liter regenwater op

We (ver)bouwen op waardevol regenwater

op bestaande bestrating of een nieuw in te richten gebied

Sensor technologie berekent de actuele waterstand

BlueLay en zandinfill maakt koelend kunstgras mogelijk

Twee vlakken gebouwd met water, voor een gezondere stad

met verse kruiden voor het scheepvaartmuseum!

Gezamenlijk zetten we ons in voor duurzaam waterbeheer

Cookies
Om je de beste ervaring te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Je kunt jouw instellingen later altijd wijzigen.